چه چیزهایی برای چربی خون مضر است

کلسترول علاوه بر دریافت، از طریق رژیم در سلول‌های کبدی نیز ساخته می‌شود که این مسئله اخیر می‌تواند بر اساس سابقه خانوادگی موجب بالا رفتن ساخت و ساز شود و بهتر است تمامی افراد چنین خانواده هایی تحت رژیم کم کلسترول قرار گیرند.

افزایش کلسترول خون مگر در مواردی که بسیار بیشتر از حد طبیعی باشد (که معمولا با سرگیجه همراه است) به خودی خود نشانه‌هایی ندارد و شخص نمی‌تواند متوجه آن شود، مگر اینکه از خون او آزمایش به عمل آید..

در واقع محدوده مطلوب برای چربی‌های خون عبارت است از:

کلسترول: کمتر از ۲۰۰-۱۸۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر
تری گلیسیرید: کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌‌لیتر
LDL :کمتر از ۱۶۰میلی‌گرم در دسی‌لیتر
HDL :برای آقایان بین ۴۰- ۵۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر و برای خانم ها بین ۶۰-۵۰ که HDL زیر ۳۵ خطرناک است

غذاهایی که در طول رژیم باید از مصرف آنها خودداری کرد یا مصرف آنها را به حداقل رساند:

۱ – حذف کامل چربی های مرئی (چربی هایی که با چشم دیده‌می‌شوند)، چربی های اشباع شده و چربی هایی که در دمای اتاق جامد هستند مثل: گوشت های قرمز که چربی در لابه لای بافت آنها قرار دارد، کره، روغن های نباتی جامد، پیه و دنبه، پوست مرغ، خامه، مایونز و…

۲ – حذف لبنیات پرچرب و جایگزین کردن آن با انواع کم چرب (زیر ۵/۱ درصد چربی) یا بدون چربی، شامل خامه ها، پنیر‌های خامه‌ای (گودا، پیتزا و…)، ماست‌های پرچرب، سر شیر و…

۳ – حذف کامل مصرف بعضی از غذاهای دریایی که حاوی کلسترول بالا هستند، مثل: خرچنگ، میگو، خاویار، صدف.

۴ – مصرف حداکثر ۲ عدد زرده تخم‌مرغ در هفته و استفاده از سفیده به شکل آب پز مانعی ندارد.

۵ – حذف کربوهیدرات های ساده مثل مواد قندی (قند، شکر، مربا، کارامل، ژله، نوشابه و…

۶ – حذف بیسکوئیت ها و شیرینی‌هایی که در بازار وجود دارد و در تهیه آنها از کره و روغن‌های جامد و آرد‌های سفید استفاده شده‌است، همچنین غلات صبحانه‌ای، کیک‌ها، کلوچه و پیراشکی.

۷ – حذف شیر‌های فرآوری شده مثل: شیر‌کاکائو، شیر‌قهوه و شیرموز با ماندگاری بالا که حاوی افزودنی هستند.

حتما بخوانید  علت سرطان ریه چیست؟

۸ – مصرف امعاء و احشاء مثل: کله پاچه، جگر و مغز که کلسترول بالا دارند (خوراک دل که کاملا چربی آن گرفته شده باشد مانعی ندارد.)

۹ – آبگوشت ها و خورشت‌های چربی گرفته‌‌شده مصرف‌شده یا بدون چربی طبخ شود، در حین پخت، روغن های جامد و کره اضافه نشود.

۱۰ – حذف آجیل در افراد با کلسترول بالا لزومی ندارد و افراد با تری گلیسیرید بالا، باید مغزهای گیاهی را هم محدود کنند زیرا تری گلیسرید در برابر کاهش، مقاومت بیشتری نشان می دهد. بادام زمینی در هر دو مورد ممنوع است

۱۱- اعتدال در مصرف کربوهیدرات های کمپلکس شامل: برنج، نان سفید، آرد های بدون سبوس، بیسکوئیت های کم چرب، ماکارونی و سیب زمینی (البته سیب‌زمینی به شکل آب پز همراه مقداری سبزی تازه یا خشک مثل نعناع و آویشن و لیمو سودمند نیز هست.

۱۲ – در افراد با تری‌گلیسیرید بالا توصیه می‌شود میوه های خیلی شیرین (موز، گلابی، خربزه، زرد آلو، خرمالو و…) محدود شده و آب میوه‌های شیرین و صنعتی حذف شود.

۱۳ – محصولات فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که در حین فرآیند، مقدار زیادی چربی‌های اشباع و افزودنی‌های ادویه‌ای به آنها اضافه‌شده، بهتر است حذف یا محدود شود.

مواردی که شایسته است در رژیم غذایی رعایت شود:

۱ – برنج به شکل کته و بدون روغن طبخ شده و سپس در خاتمه پخت به آن روغن اضافه شود که اگر از انواع مایع باشد بهتر است

۲ – طبخ انواع غذاها به شکل آب پز، بخارپز یا در ماکروویو بدون نیاز به سرخ کردن صورت‌گیرد.

۳ – گنجاندن سبزی‌ها و میوه‌های تازه به مقدار زیاد در برنامه غذایی روزانه (کرفس، لوبیاسبز، هویج، مارچوبه، بروکلی، کدو و…

۴ – مصرف روزانه ۲/۱ لیوان هویج رنده شده در روز.

۵ – مصرف روزانه یک عدد سیب با پوست، خصوصا در افراد با کلسترول بالا.

۶ – استفاده از ادویه مفید زرد چوبه به میزان متعادل تحقیقات جدید حاکی از این است که زردچوبه حاوی ماده مفید کورکومین است و در کاهش کلسترول و گرفتگی عروق بسیار کارآمد است

حتما بخوانید  بروز سرطان در خانواده های پرجمعیت کمتر است

۷ – مصرف مایعات فراوان به میزان ۷- ۸ لیوان آب سالم و گوارا در روز.

۸ – پیاده روی سه بار در هفته و هر دفعه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه.

۹ – مصرف منابع ویتامین c مثل: گوجه فرنگی، لیمو ترش، جعفری، توت فرنگی، فلفل دلمه و مرکبات و سبزی های تازه.

۱۰ – استفاده حداقل ۲ بار در هفته از ماهی به علت داشتن اسید‌های چرب و امگا ۳ و دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی.

۱۱ – استفاده از کدو و شوید با ماست های کم چرب به عنوان میان وعده.

۱۲ – مصرف لبنیات (شیر، ماست، دوغ زیر ۵/۲درصد چربی)

۱۳ – استفاده حتی الامکان از گوشت های سفید(مرغ، ماهی، بوقلمون) و…

چربی های اصلی موجود در پلاسما عبارت است از کلسترول و تری گلیسرید که به صورت متصل به پروتئین در پلاسما ( تحت عنوان لیپوپروتئین ها ) در گردش می باشند.کلسترول یک ماده چربی مانند و مومی است که در کبد و سایر سلول ها ساخته شده و در بعضی از انواع غذاهای خاص از جمله لبنیات، تخم مرغ و گوشت یافت می شود.چربی خون

افزایش میزان نرمال کلسترول خون می تواند بدلیل افزایش تولید و یا نقص در پاکسازی VLDL و یا افزایش تبدیل VLDL به LDL باشد. افزایش تولید VLDL توسط کبد میتواند ناشی چاقی ، علائم دیابت ، مصرف الکل ، سندروم نفروتیک و یا ناشی از عوامل ژنتیکی باشد . هر وضعیتی که سبب افزایش میزان LDLL و کلسترول خون می شود اغلب سبب افزایش سطح تری گلیسرید خون هم می شود. نقص در برداشت LDL می تواند ژنتیکی باشد. گاهی مسائل تغذیه ای هم در این افزایش چربی نقش دارند. ضمن اینکه بیماری کبد چرب غیرالکلی نیز می تواند باعث ابتلای فرد به سیروز کبدی، سرطان کبد و نیز نارسایی کبد شود.

چربی خون بالا خطر بیماری های قلبی را بالا می برد. در نتیجه بهتر است از مصرف برخی مواد غذایی که احتمال افزایش کلسترول را دارند بپرهیزید.

  • اگر چربی خونتان خیلی بالاست از مصرف خامه خودداری کنید. این ماده غذایی حاوی چربی های اشباع شده است که برای سلامتی مضر هستند.
حتما بخوانید  بیماری هایی که نیاز به آزمایش خون دارند

مواد غذایی مضر برای چربی خون بالا

پیراشکی ها و شیرینیجات خامه ای

افرادی که چربی خون بالایی دارند باید از مصرف پیراشکی ها و غیره خودداری کنند. این شیرینیجات صنعتی حاوی میزان زیادی چربی های اشباع شده است و برای سلامتی خوب نیست.

غذای مضر برای چربی خون بالا:

گوشت قرمز

کلسترول بالا یکی از عوامل اصلی بیماری های قلبی عروقی است. متخصصان تغذیه توصیه می کنند برای کنترل کلسترول بد خون مصرف گوشت قرمز و بخصوص گوشت های چرب را کاهش دهید. از مصرف گوشت های فراوری شده مانند سوسیس، کالباس، هات داگ و غیره اکیداً خودداری کنید. برای افرادی که کلسترول بالایی دارند مصرف ماهی و غذاهای گیاهی گزینه های مناسبی است.

کله پاچه، جگر

مغز، زبان، جگر و به طور کلی امعاء و احشاء، کلسترول بیشتری در مقایسه با گوشت قرمز دارند. بنابراین افرادی که می خواهند کلسترولشان را کنترل کنند باید از مصرف آن ها خودداری کنند. مغز، قلوه و جگر به ترتیب بیشترین میزان کلسترول را دارند.
محصولات لبنی پرچرب:

برخی از متخصصان تغذیه توصیه می کنند که مصرف گوشت قرمز یا حتی سفید به همراه محصولات لبنی نباشد. چون هر دو دارای چربی های اشباع شده هستند که نباید با هم ترکیب شوند. به عنوان مثال مصرف همزمان این ها مانع از جذب خوب آهن می شود. با وجود اینکه محصولات لبنی سرشار از کلسیم هستند اما می توان این ماده معدنی را از طریق سبزیجات، آجیل ها و غلات نیز تأمین کرد. همچنین می توان از آب معدنی های حاوی کلسیم نیز استفاده کرد.

کره

کره تقریباً در اکثر غذاها استفاده می شود و اگر کلسترول خونتان بالاست بهتر است از آن بپرهیزید. این ماده غذایی حاوی کلسترول بد است. سعی کنید به جای کره از روغن های گیاهی مانند روغن زیتون استفاده کنید.

نتیجه گیری:

در نهایت اینکه اگر کلسترول خونتان بالا است رعایت بهداشت زندگی، ورزش منظم، آشپزی به سبک رژیم مدیترانه ای، مصرف ماهی بیشتر، مصرف غذاهای گیاهی و مصرف محدود گوشت برای شما مناسب است.

Leave Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *